Spacer śladem dzikich roślin jadalnych

data:

20.05.2018
10:00 – 14:00

miejsce:

wstęp:

”Spacer śladem dzikich roślin jadalnych” odbył się w Ciekotach. Wydarzenie przeznaczone było dla dorosłych.

Uczestnicy dowiedzieli się o roślinnych praktykach farbiarskich od Oli Richert,  natomiast rośliny jadalne zbierali pod okiem kucharza Maxa Przybylskiego.
Znalezione podczas wyprawy jadalne rośliny posłużyły do warsztatów kulinarnych poprowadzonych przez Maxa – znawcę i miłośnika dzikiej kuchni, oraz do rozmów na temat ich ewentualnych właściwości barwierskich. Posiłek ze wspólnie przygotowanych potraw zakończył spotkanie wielbicieli dzikich roślin.

Prowadzący Olka Richert & Maksymilian Przybylski

Max Przybylski jest zawodowym kucharzem, autorem bloga Max gotuje z natury, miłośnikiem przyrody oraz fotografem. Na blogu prezentuje autorskie przepisy z wykorzystaniem dzikich roślin jadalnych. To co stara się pokazywać w kuchni to przede wszystkim polskie, regionalne produkty i sezonowość oraz gotowanie w zgodzie z naturą.
https://maxgotujeznatury.wordpress.com/

Ola Richert – absolwentka Wydziału Tkaniny i Ubioru ASP w Łodzi. Od dziesięciu lat zajmuje się tkaniną unikatową i użytkową, tworząc artystyczne obiekty tekstylne do wnętrz a także tekstylia użytkowe. Prowadzi w całym kraju warsztaty edukacyjne Dotknij Tkaniny, w których łączy sztukę i ekologiczne postawy, przybliżając tematykę roślin barwierskich.
http://dzikiebarwy.com/
http://www.dotknijtkaniny.com/