Tytuł wydarzenia

data:

21.09.2018
16:00 – 19:00

wstęp:

Za nami drugie wydarzenie z ogniem, jedzeniem i ceramiką w rolach głównych!
W miniony piątek na zielonym terenie Wydawnictwa Jedność, tuż obok Instytutu Dizajnu wspólnie z Max gotuje z Natury uczestnicy warsztatów przyrządzili placki moskole z sosem grzybowym i zupę dyniową.

Artysta ceramik – Michał Podleśny – zbudował piec plenerowy opalany drewnem, w którym zostały wypalone naczynia powstałe podczas warsztatów toczenia na kole. Piec posłużył też do kulinarnych wypieków Maxa.

Maksymilian Przybylski jest zawodowym kucharzem, autorem bloga Max gotuje z natury, miłośnikiem przyrody oraz fotografem. Na blogu prezentuje autorskie przepisy z wykorzystaniem dzikich roślin jadalnych. To co stara się pokazywać w kuchni to przede wszystkim polskie, regionalne produkty i sezonowość oraz gotowanie w zgodzie z naturą.

Michał Podleśny – absolwent ASP we Wrocławiu . Do swojej twórczości podchodzi jak do kolejnego wyzwania, poszukując nowych środków wyrazu. Swoje działania ceramiczne często wzbogaca stosując inne tworzywa i media: metal, drewno, kamień, tworzywa sztuczne, dźwięk, ogień. Twórca pieców eksperymentalnych, m. in. pieca latającego powstałego podczas VIII edycji FWT. Twórca autorskich pieców podczas dni ceramiki Kurniku oraz święcie Cisnej.