Food & Fire vol.3

data:

25.11.2018
16:00 – 19:00

wstęp:

Za nami kolejne spotkanie z cyklu Food & Fire. Na niedzielnych warsztatach pod czujnym okiem Maksymilian Przybylski / Max gotuje z Natury przygotowaliśmy dania (pasta & zupa rybna) z Pstrąg Ojcowski. Ryby podane były na ceramicznych paterach wykonanych na zajęciach ”Taaaka Ryba”. Dziękujemy Agnieszce oraz jej Mamie za super spotkanie i przybliżenie nam tematyki związanej z hodowlą pstrąga. Już za miesiąc kolejne warsztaty!


Maksymilian Przybylski jest zawodowym kucharzem, autorem bloga Max gotuje z Natury, miłośnikiem przyrody oraz fotografem. Na blogu prezentuje autorskie przepisy z wykorzystaniem dzikich roślin jadalnych. To co stara się pokazywać w kuchni to przede wszystkim polskie, regionalne produkty i sezonowość oraz gotowanie w zgodzie z naturą.
https://maxgotujeznatury.wordpress.com/

Pstrąg Ojcowski to potokowa ryba, hodowana w Ojcowskim Parku Narodowym. Jest produktem tradycyjnym z Małopolski zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaś firma Pstrąg Ojcowski należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Specjalnością gospodarstwa jest Pstrąg Ojcowski wędzony naturalnie na drewnie bukowym bez dodatku konserwantów i sztucznych. Hodowla oparta jest na tradycyjnych metodach produkcji bez użycia technik przemysłowych przyspieszających przyrost wagi i wielkości ryby. Proces karmienia nie jest zmechanizowany i wymaga bezpośredniego udziału człowieka. Odławianie pstrągów odbywa się również w sposób tradycyjny, poprzez przeciąganie sieci przez staw przez co nie dochodzi do duszenia i uszkadzania ryb.
http://pstragojcowski.pl