Kombucha DIY – projektowanie z mikrobami

data:

08.10.2022
12:00 – 14:00

wstęp:
Przed nami kolejne zajęcia z cyklu ”Projektowanie z mikrobami”. 
Tym razem zajmiemy się tematem scoby, grzybka tybetańskiego oraz kryształków alg japońskich jak i ich zastosowaniem spożywczym i projektowym.
Zajęcia zaczniemy od prezentacji, w której przybliżymy proces domowej fermentacji, opowiemy jakie organizmy możemy do niej zaangażować, czym tak naprawdę jest kombucha i dlaczego powinniśmy ją włączyć do codziennej diety. Poruszymy również temat zastosowania grzybka herbacianego w procesach projektowych i ważnego wątku jakim jest wykorzystanie tego materiału jako alternatywy dla plastiku.
Dzięki procesowi fermentacji, w którym czynny udział biorą jednokomórkowce, takie jak bakterie czy grzyby, otrzymujemy pożywne dla naszego organizmu napoje. Na przykładzie grzybka herbacianego, grzybka tybetańskiego oraz alg japońskich opowiemy o tym, jak zacząć hodowlę tych pożytecznych bakterii w domowych warunkach. Czym są kultury bakterii probiotycznych i jakie są plusy ich spożywania? Jaka jest alternatywa dla produktów mlecznych, jeśli ich nie pijemy z powodów alergicznych, smakowych czy przekonań? Przyjdź i przekonaj się sam!
Na uczestników będzie czekać podstawowy pakiet do rozpoczęcia hodowli w domu, składający się z grzybka herbacianego (matki), słoika, bawełnianej tkaniny oraz krótkiej instrukcji prowadzenia hodowli wzbogaconej kilkoma przepisami. Będzie można także spróbować efektów fermentacji grzybka tybetańskiego i alg morskich, dzięki którym powstają różne rodzaje kefiru.
Cykl Projektowanie z mikrobami to warsztaty praktyczne skupiające się na obiektach użytkowych oraz procesach zachodzących w przestrzeni domowej. Aktywności mają na celu przybliżenie uczestnikom dziedziny biodesignu łączącej procesy biologiczne oraz praktykę projektową. Mamy nadzieję, że będą również punktem zapalnym do działania i eksperymentowania oraz przestrzenią do rozmowy na temat naszej koegzystencji z innymi organizmami i naszej wspólnej z nimi przyszłości.

👉 Zapisy: telefonicznie od 04.10. pod numerem telefonu 790 764 596 (10:00-17:00)
👉 Limit miejsc: 10
👉 Cena: 25 zł / os

Koordynacja:
Aleksandra Banaś
Barbara Drozdek