Publikacja o spirulinie 

Spirulina to jednokomórkowa alga, przypominająca wyglądem spiralę. Jest najbardziej skoncentrowanym źródłem substancji odżywczych znanym naukowcom. Daje tyle korzyści, że trudno określić czy jest lekarstwem, czy jedzeniem. Jednym słowem to superfood!

Spirulina jest źródłem żelaza, oprócz tego bogata jest w witaminy A, B1, B2, B3, B6, B12, prowitaminy D i E, oraz składniki mineralne: magnez, potas, fosfor, miedź, chrom, selen, mangan, sód i cynk. 

3 gramy świeżej spiruliny zawiera tyle witamin ile 3 kg warzyw i owoców.

Spirulina niezbędnikiem astronauty!

Kolonizacja Marsa, baza na księżycu- te projekty już są w fazie planowania i realizacji agencji kosmicznych.

Naukowcy poszukują żywności, która będzie wykorzystywana podczas długotrwałych lotów oraz w ekstremalnych warunkach pozaziemskich.

Europejska Agencja Kosmiczna zaliczyła spirulinę do 9 podstawowych składników odżywczych, oprócz ryżu, ziemniaków, soi, pszenicy, pomidorów, cebuli, sałaty i szpinaku. 

Oprócz wartości odżywczych, spirulina może być stosowana do wytwarzania tlenu w przestrzeni kosmicznej.

Spirulina w ID hodowana jest od  2019 roku. Została sprowadzona z Wielkiej Brytanii w ramach projektu prowadzonego przez Olgę Grabiwodę  “Zestaw Kryzysowy”.