Spacer śladem dzikich roślin jadalnych
data:
20.05.2018
10:00 – 14:00
miejsce:
wstęp:
linki:
”Spacer śladem dzikich roślin jadalnych” odbył się w Ciekotach. Wydarzenie przeznaczone było dla dorosłych.
Uczestnicy dowiedzieli się o roślinnych praktykach farbiarskich od Oli Richert, natomiast rośliny jadalne zbierali pod okiem kucharza Maxa Przybylskiego.
Znalezione podczas wyprawy jadalne rośliny posłużyły do warsztatów kulinarnych poprowadzonych przez Maxa – znawcę i miłośnika dzikiej kuchni, oraz do rozmów na temat ich ewentualnych właściwości barwierskich. Posiłek ze wspólnie przygotowanych potraw zakończył spotkanie wielbicieli dzikich roślin.
Prowadzący Olka Richert & Maksymilian Przybylski
Max Przybylski jest zawodowym kucharzem, autorem bloga Max gotuje z natury, miłośnikiem przyrody oraz fotografem. Na blogu prezentuje autorskie przepisy z wykorzystaniem dzikich roślin jadalnych. To co stara się pokazywać w kuchni to przede wszystkim polskie, regionalne produkty i sezonowość oraz gotowanie w zgodzie z naturą.
https://
Ola Richert – absolwentka Wydziału Tkaniny i Ubioru ASP w Łodzi. Od dziesięciu lat zajmuje się tkaniną unikatową i użytkową, tworząc artystyczne obiekty tekstylne do wnętrz a także tekstylia użytkowe. Prowadzi w całym kraju warsztaty edukacyjne Dotknij Tkaniny, w których łączy sztukę i ekologiczne postawy, przybliżając tematykę roślin barwierskich.
http://dzikiebarwy.com/
http://