Tytuł wydarzenia

data:

06.04.2019
12:00 – 16:00

wstęp:

Rozpoczynamy nowy cykl warsztatów i spotkań dotyczących
przyszłościowych rozwiązań dla problemów związanych z żywnością i energią. Jakie mamy alternatywy?

Podczas pierwszych warsztatów podejmiemy temat kulinarnego wykorzystania właściwości odżywczych owadów. Są źródłem białka, wapnia żelaza i cynku. Jako substytut mięsa mają same zalety gdyż produkcja białka owadziego jest bardziej ekologiczna niż hodowla zwierząt, z powodu mniejszej emisji gazów cieplarnianych oraz niewielkim zużyciu wody i powierzchni.

Prowadzący zajęcia opowiedzą nam, o tym dlaczego warto jeść owady, jak najlepiej je przyrządzić, a także jakie są tajniki ich samodzielnej hodowli.

W części praktycznej będziemy przyrządzać dania z mączników, drewnojadów, szarańczy i świerszczy.
Będzie wytrawnie i słodko, a więc w stylu azjatyckim. Podczas
warsztatów przygotujemy wspólnie szarańczę w tempurze, prażone świerszcze, mączniki stirfray z bazylią tajską i drewnojady na słodko z cynamonem.

Cena: 120 PLN (płatne prowadzącym przed zajęciami)
Zapisy: evenea. Start 28.03.19 godz. 12:00 https://18155-58.evenea.pl/
Prowadzący: dr. Jakub Urbański & Maciej Szulżycki
Ilość miejsc: 15

dr. Jakub Urbański – biolog, założyciel firmy Hipromine rozwijającej technologię hodowli owadów oraz pozyskiwania z nich substancji bioaktywnych

Marcin Szulżycki – fotograf, bloger kulinarny odkrywający smaki Azji / http://slodkokwasny.com