GastroTour z Food Think Tank

data:

06.02 – 07.02.2017

miejsce:

wstęp:

Serdecznie zapraszamy na Gastrotour z Food Think Tank- wydarzenie stworzone dla Waszego ciała i ducha!

Co planujemy?

Dzień 1 – 6.02.17
16:30 Wykład ”Czym jest Food Think Tank?” Instytut Dizajnu w Kielcach
18:00 Projekcia filmu Korzeń Kino Moskwa
Korzeń
reż. Marcin Wokan/ 33 min
Występują: Karina Marusińska, Michał Czekajło, Luiza Trisno, Tomasz Hartman, Michał Lewandowski
Korzeń jest próbą odpowiedzi na pytanie, czym jest kolektyw Food Think Tank. To podróż przez dwa ekscentryczne projekty kulinarne FTT: Ziemia i woda oraz Las – Instalacja, które stanowią przystanki na drodze do Korzenia – Graala, w poszukiwaniu którego wyruszyli członkowie grupy. Korzeń zbliża nas do wartości podstawowych nie tylko w gastronomii, lecz także w otaczającym świecie.

Dzień 2 – 07.02.17
12:00 Projekt Herbata Instytut Dizajnu w Kielcach
Kawa i herbata. Te dwa napoje stały się nieodłącznym elementem naszej kultury. Pijamy je na spotkaniach handlowych, z przyjaciółmi, do posiłków, między nimi, dla uspokojenia, czy orzeźwienia. Ważne jest także to, z czego się je pije.

Warsztaty poprowadzi Piotr Mońka z Czaisz? Czajownia Wrocław, który przywiezie turkowar i będzie parzył herbatę. Będzie to degustacja z “lekcją” na temat różnych herbat i zwrócenie uwagi na to, jak ważne jest to, z czego pije się herbatę.

13:00 Prezentacja Jak poznać dobrą kawę?
Prowadzenie Filip Kucharczyk, mistrz świata w parzeniu kawy przy użyciu aeropressu.

14:00 Warsztaty kulinarne z Food Think Tank.
Podczas zajęć uczestnicy skupią się na daniach, które są sezonowe i związane z tradycją tego, co jadano dawniej.
Warsztaty poporowadzi Tomasz Hartman i Michał Czekajło.

17:00 Finałowa kolacja na dziedzińcu Wzgórza Zamkowego i w holu IDK. Zostaną podane dania przygotowane przez kucharzy podczas warsztatów.

Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny.